Chowder kagylóval
90 dkg alaposan megtisztított vénuszkagyló héjában
4.5 dl víz
4 szelet füstölt pulykamell 1 cm-es darabokra vágva
1 felaprított vöröshagyma
2 evőkanál sima liszt (BL 51)
45 dkg meghámozott és apró kockákra vágott burgonya
4.5 dl félzsíros tej
2 kiskanál friss kakukkfűlevél
1 db babérlevél
1 csipetnyi cayenne-i bors
4 evőkanál felaprított friss petrezselyemzöld
Elkészítés: 15 perc
Főzés: 30 perc
A kagylókat egy nagy fazékba tesszük, rájuk öntjük a vizet, majd nagy lángon felforraljuk. Mérsékeljük a lángot, lefedjük, és körülbelül 5 percig főzzük, amíg kinyílnak. Szedőkanállal áttesszük egy tálba (azokat, amelyek nem nyíltak ki, kidobjuk). A főzőfolyadékot leszűrjük, 3,5 dl-t félreteszünk, ha nincs annyi, kiegészítjük sima vízzel. A fazekat vékonyan beolajozzuk, és közepeslángra tesszük. Beledobjuk a füstölt pulykamellet és a vöröshagymát, amelyet aranysárgára pirítunk. Állandó keverés mellett rászórjuk a lisztet, és még 1 percig sütjük. Hozzáadjuk a burgonyát, a tejet, a kagyló félretett főzőlevét, a kakukkfüvet, a babérlevelet és a cayenne borsot. Óvatosan forráspontig hevítjük, és időnként megkeverve, lassú tűzön, körülbelül 10 perc alatt puhára főzzük (ne hagyjuk forrni!). Közben kibontjuk a kagylót a héjából, ha szükséges, feldaraboljuk. A chowderbe kavarjuk, és még 2 percig főzzük, amíg átforrósodik. Kidobjuk a babérlevelet. Mélytányérokba merjük, és rászórjuk a petrezselymet.